Ο βασιλικός πολτός είναι μια φυσική υπερτροφή και θεωρείται ελιξίριο υγείας και νεότητας. Εκτός από θησαυρός για την υγεία του ανθρώπου, έχει επίσης και μηδαμινές θερμίδες. Συγκεκριμένα, 1 g βασιλικού πολτού περιέχει περίπου 2,8 θερμίδες. Παράγεται από τους αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών, για την αποκλειστική και βέλτιστη διατροφή για την ανάπτυξη της βασίλισσας. “Οι βασίλισσες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται, μόνο εάν ταϊστούν κατά την διάρκεια της εκκόλαψης τους με βασιλικό πολτό. Ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους”.
Το χρώμα του είναι γαλακτώδες λευκό, ελαφρά υποκίτρινο και η γεύση του συνήθως σε πολλούς μοιάζει λίγο ξινή.
Επειδή η παραγόμενη ποσότητα ελληνικού βασιλικού πολτού είναι πολύ μικρή (περίπου το 2-5% της διακινούμενης ποσότητας ετησίως!!) θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην πληρώνουμε τον εισαγόμενο πολτό (κινέζικο συνήθως) για Ελληνικό. Ο Ελληνικός βασιλικός πολτός διαφέρει στην σύσταση, στην γεύση αλλά και στο χρώμα.

Σύσταση βασιλικού πολτού
Υγρασία
Σάκχαρα: Τα κύρια φυσικά σάκχαρα είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε αναλογία όμοια με αυτή του μελιού. Υπάρχουν επίσης, η σακχαρόζη, η μαλτόζη και η μελοβιόζη.
Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες παρέχουν όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα. Έχουν ταυτοποιηθεί 29 αμινοξέα , με πιο γνωστά το ασπαρτικό και γλουταμινικό οξύ
Λιπίδια: Τα λιπίδια αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή και σε αυτά οφείλονται οι περισσότερες βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Ο βασιλικός πολτός περιέχει 47 λιπίδια. Κυριότερο λιπαρό οξύ είναι 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ το οποίο αποτελεί το 70% των λιπιδίων του βασιλικού πολτού και θεωρείται ένας αντικαρκινικός παράγοντας.
Μεταλλικά άλατα: Τα κυριότερα είναι : Κάλιο (K), Ασβέστιο (Ca), Νάτριο (Na), Ψευδάργυρο (Zn), Σίδηρο (Fe), Ορείχαλκο (Cu) και Μαγγάνιο (Mn)
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: Πολύ χαρακτηριστικό για το βασιλικό πολτό είναι η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β. Περιέχει τις βιταμίνες B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, και σε μικρότερες ποσότητες C, D, A και Ε.
Ένζυμα: Τα κυριότερα είναι η γλυκόζη, η οξειδάση, η φωσφατάση και η χολινεστεράση
Ορμόνες: Ο φρέσκος βασιλικός πολτός περιέχει ποσότητες γενετησίων ορμονών. Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και των χαρακτηριστικών. Η προγεστερόνη είναι η γυναικεία ορμόνη για την ανάπτυξη της μήτρας και των μαστών.
Ακετυλοχολίνη: Έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών.
Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.


Η θετική επίδραση του βασιλικού πολτού βοηθά:
-στην αναιμία
-στην ανάρρωση
-στην καθυστέρηση της ανάπτυξης
-στην προετοιμασία των παιδιών για τις εξετάσεις τους
-στην πρόληψη εποχιακών ιώσεων
-κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
-κατά της δυσκοιλιότητας
-κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
-κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
-κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
-κατά της κόπωσης
-κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
-κατά του Parkinson
-κατά του Alzheimer
-κατά της υπέρτασης
-κατά του σακχαρώδη διαβήτη
-στα γηρατειά
-στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και λόγω της αντιμικροβιακής δράσης (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli)
-κατά του πονοκεφάλου
-στην μείωση του κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
-στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
-κατά των καταγμάτων των οστών
-κατά των φλεγμονών
-στην βελτίωση της μνήμης, σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
-κατά του άσθματος και των αλλεργιών


Δοσολογία και διατήρηση:
Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: οι ενήλικες ένα γραμμάριο (ένα ειδικό κουταλάκι) το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Τα παιδιά μισό γραμμάριο και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο γραμμάρια. Για παράδειγμα: Εάν πρόκειται για ενδυνάμωση και πρόληψη, τότε παίρνουμε τον βασιλικό πολτό για 20 ημέρες και έπειτα ακολουθεί παύση 10 ημερών. Η αγωγή αυτή έχει διάρκεια 3 μηνών το λιγότερο συνήθως.
Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται αποκλειστικά στην κατάψυξη (-20 οC) για τουλάχιστον ένα χρόνο, ή συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη.
Ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι ένα γραμμάριο.
Επίσης, πολύ σημαντικό, επειδή ο μελισσοκόμος δεν είναι γιατρός, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών και όχι μόνο, να ερωτάται και ο θεράπων ιατρός ή ο οικογενειακός γιατρός που γνωρίζει το ιστορικό του κάθε ασθενή του.