Μέλι “Πανδαισία Ιχώρ” (Ανθέων & Βοτάνων)

Παράγεται από το νέκταρ διαφόρων φυτών. Ουσιαστικά θα το χαρακτήριζε κάποιος σαν κοινό ανθόμελο, αλλά με μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει την μεγάλη διαφορά και το διαχωρίζει από τα απλά ανθόμελα… Τα περισσότερα φυτά είναι θεραπευτικού ενδιαφέροντος όπως βότανα ή μπαχαρικά (φασκόμηλο, τσάι του βουνού, ρίγανη, μέντα, χαμομήλι, τίλιου, κάποιες φορές μικροποσότητες θυμαριού….κ.α.). Δεν πρόκειται για επεξεργασμένο μείγμα μελιού αλλά φυσικής ανάμειξης όλων αυτών των διαφορετικών φυτών, από τις ίδιες τις μέλισσες. Θα αναρωτιέται ίσως κάποιος, μα καλά πως γίνεται αυτό το πράγμα…;
Ναι, και όμως γίνεται!! Με πολύ δουλειά, μεράκι και συχνές και συνεχείς μετακινήσεις των μελισσιών, στους τόπους όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες των φυτών αυτών. Ο λόγος όλης αυτής της κουραστικής δουλείας είναι για ένα πολύ ωραίο και ξεχωριστό μέλι.
Εάν ακόμα αναρωτιέται κάποιος, μα καλά τόση δουλειά αξίζει τον κόπο για ένα ανθόμελο…; Και πάλι η απάντηση είναι ΝΑΙ, μια δοκιμή θα λύσει κάθε απορία και θα επιβεβαίωση την προσπάθεια και τον κόπο αυτής της σκληρής δουλείας.
Γεύση: Η γεύση του ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα λουλούδια που έχουν επισκεφτεί και έχουν δουλέψει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δυνατή και ξεχωριστή.
Άρωμα:  Επίσης ποικίλει αναλογα την χρονιά. Άλλοτε πιο έντονο και άλλοτε πιο απαλό.
Xρώμα:  Το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτόχρωμο μελί και αρκετά διαυγές.
Kρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει αρκετά γρήγορα.
Θρεπτική αξία:  Το μέλι γενικά έχει διάφορες θετικές δράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σίγουρα σε μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών, υπάρχουν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν μερικές από τις ιδιότητες που παρουσιάζουν τα μέλια ανθέων και βοτάνων, όπως είναι και η “Πανδαισία”, είναι τα εξής: Ενισχύει τη μνήμη, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τα κοινά κρυολογήματα αφού λειτουργεί ως καταπραϋντικό και είναι το καλύτερο αντιβηχικό για τα παιδιά (λόγο της ωραίας του γεύσης). Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα αφού είναι ένα φυσικό, ελαφρύ καθαρτικό λόγω της χολίνης έτσι βοηθά στην ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου. Επιταχύνει τη γρήγορη απορρόφηση του οινοπνεύματος μετά από μέθη. Σε συνδυασμό ροφήματος με μέλι πριν πέσετε για ύπνο, θα σας χαλαρώσει και θα σας χαρίσει έναν ήρεμο ύπνο. Ανακουφίζει από αλλεργίες. Έχει ευεργετική επίδραση στην καρδία. O κύριος όγκος αυτής της παραγωγής στηρίζεται κυρίως στην ανοιξιάτικη ανθοφορία. Θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες.