Μέλι Κουμαριάς

Το μέλι κουμαριάς χωρίζεται σε δύο κατηγορίες (διαφορετικές νομές*).

  • Φθινοπωρινή κουμαριά: Είναι πιο γευστικό και έντονο μέλι, καθώς και πιο πικρό από αυτό της ανοιξιάτικης κουμαριάς. Είναι η τελευταία συλλογή μελιού του χρόνου (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) και ως επί των πλείστων μένει στην κυψέλη για να ταΐσει το μελίσσι τον χειμώνα.
  • Aνοιξιάτικη κουμαριά (κόκκινη κουμαριά, γλιστροκουμαριά ή ατραχλιά): Tο μέλι αυτό, συγκριτικά με το φθινοπωρινό, είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση, λίγο πιο γλυκό.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα άγνωστο αλλά και “παρεξηγημένο” μέλι, διότι δεν το βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο, κυρίως λόγο της πικρής του γεύσης, της πολύ γρήγορης κρυστάλλωσης του, καθώς επίσης δεν παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, διότι οι μελισσοκόμοι το αφήνουν σαν τροφή στα μελίσσια, για να βγάλουν το χειμώνα τους, ενώ στην περίπτωση της ανοιξιάτικης κουμαριάς το αφήνουν για την καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη του μελισσιού.
Γεύση: Έχει ιδιόμορφη πικρόγλυκη και πολύ χαρακτηριστική γεύση.
Άρωμα: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, απαλό άρωμα
Xρώμα: Ανοιχτόχρωμο μελί προς το κίτρινο στην ρευστή του μορφή, ενώ όταν κρυσταλλώσει παίρνει λίγο πιο έντονο κίτρινο χρώμα.
Kρυστάλλωση: Πολύ γρήγορη κρυστάλλωση.
Θρεπτική αξία: Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και είναι καλό και για διαβητικούς. Περιέχει την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο σπουδαίο, σύμφωνα με την Ιπποκράτεια θεραπευτική είναι η φαρμακευτική του ιδιότητα, λόγω της κουμαρίνης, την οποία περιέχει που χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό του αίματος και βοηθά στις θρομβώσεις. Περιέχει πληθώρα φαινολικών ουσιών στην μορφή φλαβονοειδών (όπως είναι το ομογενιστικό οξύ “HGA” το οποίο είναι το επικρατέστερο 50-60% των φαινολών). Η πλούσια περιεκτικότητά του στις ουσίες αυτές δίνει στο μέλι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα που οφείλεται στην ιδιότητα των ουσιών αυτών να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την φθορά και γήρανση των κυττάρων. Είναι αντικαρκινικό, μια πολύ πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι, το μέλι κουμαριάς εμφάνισε ισχυρή δράση απέναντι στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Το μέλι της κουμαριάς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κάνει καλό στον άνθρωπο και μάλιστα έχει βρεθεί ότι είναι διουρητικό και κατεβάζει την πίεση, κάνει καλό στο κυκλοφορικό άρα και στην καρδιά, αλλά και ταυτόχρονα σαν διουρητικό κάνει καλό στα νεφρά και κατ’ επέκταση και στον προστάτη. Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά ως τονωτικό για τους εξασθενισμένους οργανισμούς, για την αντιμετώπιση φλεγμονών και άλλων παθήσεων. Τέλος είναι ένα άριστο φυσικό προϊόν, αφού με την κατανάλωσή του αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι, περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια.

* Νομή αποκαλείται η συλλογή μελιού. Διαφορετική νομή λοιπόν σημαίνει, διαφορετική περίοδο συλλογής μελιού