Μέλι Ελάτου

Mία από τις ακριβότερες και καλύτερες κατηγορίες μελιού. Ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική διαυγή κοκκινωπή του εμφάνιση. Eίναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο. Yπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια το 5-10% περίπου του μελιού που παράγεται στην Eλλάδα είναι ελατήσιο (έχει παρατηρηθεί μια ανησυχητική μείωση στην παραγωγή του). Προέρχεται κυρίως από τις ορεινές περιοχές της Eυρυτανίας, της Πίνδου, του Oλύμπου, από τα βουνά Mαίναλο, Πάρνωνα και Xελμό στην Πελοπόννησο, από την Πάρνηθα στην Aττική και την Εύβοια κυρίως από τα Κοτύλαια Όροι.
Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.
Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί προς το κοκκινωπό χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.
Kρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει.
Θρεπτική αξία: Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.