Μέλι Βανίλια Ελάτου (Βυτίνας Μαινάλου)

Το πρώτο ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης το 1996) μέλι στην Ελλάδα. Mία από τις καλύτερες και ακριβότερες κατηγορίες μελιού. Η εξαγωγή του είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρυθρών. Ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική του εμφάνιση. Eίναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο. Προέρχεται αποκλείστηκα από την Πελοπόννησο και τα βουνά του Μαίναλου κυρίως, όπου η Βυτίνα Aρκαδίας είναι η πιο διαδεδομένη χαρακτηριστική περιοχή, για αυτό και το μέλι μπορεί να αναφερθεί και σαν «Bανίλια ελάτης Bυτίνας Aρκαδίας », αλλά και από τα βουνά Xελμό και Πάρνωνα. Δεν συλλέγεται από άνθη αλλά από το μελίτωμα που παράγεται στους κόμπους των κλαδιών της Κεφαλληνιακής ελάτης.
Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα μοναδική γεύση του.
Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.
Xρώμα: Το μέλι αυτό ξεχωρίζει λόγω των κρεμ περλέ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του, μπορεί επίσης το χρώμα του ανάλογα την χρονιά, να βγει πιο σκούρο ή πιο άσπρο (σχεδόν σαν το γάλα).
Kρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει.
Θρεπτική αξία: Eίναι πλούσιο σε ένζυμα, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο… και περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες. Έχει αντισηπτική δράση σε επίπεδο αναπνευστικού συστήματος, ενώ επίσης δρα κατά της κακοσμίας του στόματος. Βοηθά στην καταπολέμηση φλεγμονών, μολύνσεων, στην κινητικότητα του εντέρου σε συνδυασμό με χλιαρό νερό και λεμόνι και καθαρίζει τις τοξίνες, ενώ η χολίνη που περιέχει καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Καταπολεμά τον πονόλαιμο ειδικά όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό και λεμόνι ή με οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα. Το ελατήσιο μέλι συνίσταται για όλες τις ηλικίες και είναι δυνατόν να καταναλωθεί και από άτομα τα οποία έχουν προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη ή έχουν περιορισμένο και σε αρχικό στάδιο διαβήτη.